Wij helpen u van
uw asbesthoudende
daken af

Heb ik recht op een subsidieregeling van de overheid?
Direct contact? ⁠⁠⁠0641176007

Wat is asbest

Asbest is een natuurlijk product. Het is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, maar uiterst sterke vezels.

Asbest werd in Nederland veelvuldig gebruikt om zijn voordelige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop. Asbest wordt al eeuwen gebruikt, de Grieken gaven het mineraal zijn naam asbestos wat onverwoestbaar betekent. Dat is het zeker, daarom is het zo gevaarlijk. Het lichaam kan de asbestvezels niet afbreken.

Gezondheidsrisico’s van asbest

 

Asbest is een delfstof die gewonnen werd en nog steeds wordt in onder andere Zuid-Amerika, Rusland, India en Canada. Schokkend maar waar: asbest wordt nog steeds gebruikt en verwerkt in producten! Gelukkig niet meer in Nederland, want hier zijn producten waarin asbest is verwerkt sinds 1993 verboden.

Toepassingen van asbest in Nederland

 

Soorten asbest

Er bestaan verschillende soorten asbestmineralen in verschillende kleuren met allen eigen specifieke eigenschappen. Alleen aan de kleur van het ruwe asbest kan men zien tot welke soort asbest het behoort. Wanneer het materiaal verwerkt is, kan dat niet meer. Alleen laboratoriumanalyse kan dan nog uitsluitsel geven. Door naar de structuur van de asbestvezel te kijken zijn de zes soorten asbest in twee groepen in te delen: de spiraalvormige vezels ofwel de serpentijnen en de naaldvormige vezels ofwel de amfibolen.

 

Serpentijn

Deze groep heeft een belangrijke vertegenwoordiger: chrysotiel, ook wel het witte asbest genoemd. Dit type asbest komt veruit het meest voor. Ongeveer 85% van alle asbesthoudende toepassingen bevat wit asbest. De serpentijnvezel is een lange, holle buis die opkrult en flexibel is, vergelijkbaar met een engelenhaar. Door zijn sterke structuur functioneert het als een soort wapening in het product. Daarom wordt chrysothiel toegepast in onder meer golfplaten en cementgebonden producten. Wanneer dit type asbest breekt, dan breekt het in de breedterichting waardoor er hele fijne splintertjes asbest vrijkomen. De splintertjes hebben een doorsnede van 0,003mm en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Omdat ze zo fijn zijn adem je ze makkelijk in.

 

Amfibool

Deze groep bestaat uit: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), tremoliet (grijs asbest), actinoliet (groen asbest) anthofyliet (geel asbest). Bruin asbest (10%) en blauw asbest (5%) komen van de amfibolen het vaakst voor in asbesttoepassingen. De amfibole vezel is een naaldvormige vezel. Ze komen voor in bundels. Dit zijn in de lengterichting gerangschikte vezels, te vergelijken met staaldraad. Deze vezel is gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting wat resulteert in steeds dunnere vezels met dezelfde lengte als voor de splijting, wat resulteert in hele fijne naalden. Amfibolen kenmerken zich door hoge weerbaarheid bij brand. Deze vezel is bestand tegen een hitte tot 1200˚C. Daarom werd het bruine en blauwe asbest veelvuldig toegepast als brandwerende isolatiemateriaal zoals in platen zachtboard in CV- en meterkasten en als afdichtingskoorden in onder andere kachels.

 

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden

Er zijn twee verschijningsvormen van asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels sterk verankerd in het bindmiddel. Producten waarin de vezels sterk zijn verankerd (bijvoorbeeld asbestcement) geven weinig vezels af. Tenminste, als het materiaal onbeschadigd is. Asbestvezels kunnen vrijkomen door bewerkingen (boren, zagen en breken) of slijtage.

 

Bij niet-hechtgebonden asbest (zoals spuitasbest, isolatiemateriaal en asbestboard) zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekent dat er snel asbestvezels vrij kunnen komen. Dit maakt niet-hechtgebonden asbest gevaarlijk.

 

Producten die oorspronkelijk hechtgebonden waren zoals asbestcement in de vorm van golfplaten kunnen door verwering en slijtage aan de oppervlakte asbestvezels loslaten en moeten daarom als niet-hechtgebonden worden beschouwd. Dit is momenteel aan de hand met veel daken op schuren in Nederland.