Wij helpen u van
uw asbesthoudende
daken af

Heb ik recht op een subsidieregeling van de overheid?
Direct contact? ⁠⁠⁠0641176007

Toepassingen van asbest

Vanaf de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is asbest tot 1994 veelvuldig gebruikt in gebouwen, woningen en installaties, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop. In Nederland zijn ongeveer acht miljoen ton asbesthoudende producten geproduceerd en gebruikt, veelal als asbestcementproducten in de

bouw, maar ook in een groot aantal andere toepassingen. Denk aan vensterbanken, vloerzeilen, maar ook als rioleringsbuizen en leidingisolatie. Er wordt geschat dat asbest in ongeveer 3500 soorten producten verwerkt is.

 

Asbest in de bouw

Meer dan 70% van de gebouwen in Nederland bevat asbest. Dus voorlopig zijn we er nog niet van af. In ieder gebouw dat voor 1994 is gebouwd is een grote kans aanwezig dat er asbest in verwerkt is.

Door sloop, verbouwingen en renovaties is de kans dus groot dat we de komende decennia er nog mee te maken krijgen.

 

Asbestcementproducten

Asbestcement wordt onder meer gebruikt in dakbedekking als golfplaten en dakleien, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, bloembakken, warmhoudplaatjes, enzovoort. In deze toepassing zijn de vezels stevig gebonden en komen ze niet vrij zolang het materiaal in goede staat en onbeschadigd is. Hoe klein en onschuldig het ook lijkt, bijvoorbeeld een gaatje boren in een bloembak, het bewerken van asbestproducten is in Nederland te allen tijde verboden.

 

Asbest (golf)platen

Golfplaten werden aanvankelijk gemaakt van asbestcement. De asbestvezels werden toegevoegd omdat ze de slijtvastheid, stevigheid en waterafstotendheid van het cement vergrootten. Golfplaten met asbest zijn te herkennen aan de honingraatstructuur aan de onderkant van de plaat, maar niet iedere golfplaat bevat ook asbest, dit is alleen vast te stellen door laboratoriumonderzoek. Meestal komt men bij een asbestinventarisatie witte asbest oftewel chrysotiel tegen in deze platen maar soms zit er ook nog een klein percentage blauw asbest oftewel crocidoliet in.

 

Na verloop van tijd zullen ook deze platen verweren door wind en regen. Als de platen verweren bestaat er een grotere kans dat er asbestvezels vrijkomen bij wind en regen, maar ook wanneer ze worden schoongemaakt of gerepareerd. Het bewerken van asbestproducten, dus ook het repareren en schoonmaken van daken is in Nederland verboden. De asbestvezels die vrijkomen bij het repareren of schoonmaken van een dak vormen een groot gevaar voor de gezondheid.

 

Ook bij een brand kunnen asbestvezels uit de golfplaten vrijkomen. Als de platen te heet worden knallen de geperste platen in laagjes uit elkaar wat een knappend geluid geeft. Hierbij kunnen grote hoeveelheden asbestcementschilfertjes vrijkomen die door vuur en wind in een groot gebied rond het brandende pand terecht kunnen komen. Deze asbestdeeltjes zijn zeer lastig op te ruimen.